Pasztet z dyni i soczewicy

pasztet-z-dyni-i-soczewicy-2

Jesienny, wegetariański pasztet 🙂 Ma jedwabistą, zwartą konsystencję, co dla mnie jest podstawą udanego pasztetu. Ma wspaniały kolor i łatwo się kroi. Dynia w połączeniu z soczewicą i dobrze wyczuwalnym czosnkiem smakuje naprawdę wspaniale.

Składniki:

  • 600 g miąższu z dyni
  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 3 średniej wielkości cebule
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki suszonej, łagodnej papryki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • masło i kasza manna do przygotowania formy
  • pestki dyni do posypania

pasztet-z-dyni-i-soczewicy

Zagotować 2 szklanki wody. Na gotującą się wodę wrzucić soczewicę i gotować pod przykryciem aż soczewica wyraźnie zmięknie (ok. 15 minut). Pod koniec gotowania dodać łyżeczkę soli i zamieszać. Z soczewicy odlać nadmiar wody i zostawić do wystygnięcia.

Cebulę pokroić (niezbyt drobno). Miąższ z dyni pokroić w kostkę. Na dużej patelni rozgrzać olej i przełożyć na nią pokrojoną cebulę. Cebulę zeszklić i dodać do niej dynię. Zalać bulionem, dodać wyciśnięty czosnek i gotować na patelni, aż dynia zmięknie a cała woda wyparuje (jeśli dynia jest nadal twarda dodać jeszcze trochę wody i gotować do zmięknięcia i ponownego odparowania wody). Zdjąć z patelni i zostawić do ostudzenia.

Soczewicę i dynię z cebulą zmielić w maszynce do mielenia, dodać jajka, mąkę kukurydzianą, kaszę manną, pieprz, sól (1 łyżeczkę), suszoną paprykę i dokładnie zamieszać.

Podłużną formę (użyłam formy o wymiarach podstawy 28 x 9 cm) wysmarować masłem i posypać kaszą manną. Do formy wylać przygotowaną masę. Kilka razy uderzyć foremką o blat, aby pozbyć się ewentualnych pęcherzy powietrza. Masę posypać po wierzchu pestkami dyni.

Piec ok. 45 minut w temperaturze 200°C (wierzch powinien być lekko brązowy a masa zwarta). Kroić po ostudzeniu.

pasztet-z-dyni-i-soczewicy-3

Dodaj komentarz