Ciasteczka z ciasta francuskiego z budyniowym kremem z cynamonem.
Chcę przygotować w ciągu roku 20 NAJLEPSZYCH POTRAW ŚWIATA (link).
MIEJSCE 16 – Pastéis de nata
Pozostałe potrawy znajdziecie tutaj: 20 najlepszych potraw świata
Składniki:
- ok. 300 g ciasta francuskiego
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 1/2 szklanki tłustego mleka
- 1/3 szklanki cukru
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1/3 szklanki wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wymieszać rózgą kuchenną mąkę z 3 łyżkami mleka i ekstraktem z wanilii.
Wodę zagotować w małym garnku z cynamonem i cukrem. Dokładnie wymieszać, doprowadzić do wrzenia i zdjąć z palnika.
Żółtka roztrzepać rózgą.
W drugim garnku zagotować pozostałą część mleka.
Zagotowanym mlekiem zalać przygotowaną mąkę i wymieszać rózgą.
Dodać syrop cukrowy i znowu dokładnie wymieszać rózgą.
Następnie dodać roztrzepane żółtka.
Całość zagotować w garnku, co jakiś czas mieszając.
Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z palnika.
Masa będzie rzadka.
Z ciasta francuskiego wyciąć 12 kółek o średnicy ok. 9 cm.
Formę do muffinów wyłożyć wyciętymi krążkami z ciasta francuskiego.
Ciasto powinno zakrywać dno i boki każdej foremki.
Masę wylać w każdą przygotowaną foremkę z ciasta francuskiego.
Piec w temp. 290ºC przez ok. 9 minut.
W przypadku jeśli nie macie takiej temp. w piekarniku, czas pieczenia należy wydłużyć (swoje ciastka piekłam w temp. 250ºC przez 12 minut).