Pascha

Pascha

Tradycyjny, wielkanocny deser z twarogu, z dodatkiem mnóstwa bakalii.

Składniki:

  • 750 g tłustego twarogu
  • 100 ml śmietany 36%
  • 6 żółtek
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 laska wanilii
  • skórka z 1/2 pomarańczy
  • 50 g suszonych moreli
  • 4 suszone figi
  • 100 g rodzynek
  • 40 g migdałów w płatkach
  • 100 g orzechów włoskich
  • 200 g cukru pudru
  • dodatkowo: bakalie do dekoracji

Laskę wanilii rozciąć wzdłuż, przełożyć do śmietany i zagotować. Odstawić do ostygnięcia.

Wanilię wyjąć, a do śmietany dodać skórkę pomarańczową, rodzynki, figi i morele. Ponownie zagotować i odstawić do ostygnięcia.

Migdały i orzechy uprażyć na suchej patelni.

Twaróg zmiksować na gładką masę.

Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać wyskrobane ziarenka wanilii. Ciągle ubijać i dodawać zmiksowany twaróg i masło.

Masę twarogową połączyć delikatnie łyżką z uprażonymi migdałami i orzechami oraz śmietaną z bakaliami.

Masę przełożyć na sitko wyłożone gazą. Przykryć od góry wystającymi fragmentami gazy i obciążyć np. naczyniem z wodą.

Sitko położyć na naczyniu, do którego będzie mógł odciekać płyn. Odstawić do lodówki na minimum 48 godzin. Co jakiś czas wylewać ocieknięty płyn.

Paschę wyjąć z sitka, odwinąć z gazy, odwrócić i udekorować bakaliami.

Pascha 2

Jeden komentarz

  1. Mega pięknie wygląda i na pewno bardzo smaczna 🙂

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.