Tradycyjny, wielkanocny deser z twarogu, z dodatkiem mnóstwa bakalii.
Składniki:
- 750 g tłustego twarogu
- 100 ml śmietany 36%
- 6 żółtek
- 100 g miękkiego masła
- 1 laska wanilii
- skórka z 1/2 pomarańczy
- 50 g suszonych moreli
- 4 suszone figi
- 100 g rodzynek
- 40 g migdałów w płatkach
- 100 g orzechów włoskich
- 200 g cukru pudru
- dodatkowo: bakalie do dekoracji
Laskę wanilii rozciąć wzdłuż, przełożyć do śmietany i zagotować. Odstawić do ostygnięcia.
Wanilię wyjąć, a do śmietany dodać skórkę pomarańczową, rodzynki, figi i morele. Ponownie zagotować i odstawić do ostygnięcia.
Migdały i orzechy uprażyć na suchej patelni.
Twaróg zmiksować na gładką masę.
Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać wyskrobane ziarenka wanilii. Ciągle ubijać i dodawać zmiksowany twaróg i masło.
Masę twarogową połączyć delikatnie łyżką z uprażonymi migdałami i orzechami oraz śmietaną z bakaliami.
Masę przełożyć na sitko wyłożone gazą. Przykryć od góry wystającymi fragmentami gazy i obciążyć np. naczyniem z wodą.
Sitko położyć na naczyniu, do którego będzie mógł odciekać płyn. Odstawić do lodówki na minimum 48 godzin. Co jakiś czas wylewać ocieknięty płyn.
Paschę wyjąć z sitka, odwinąć z gazy, odwrócić i udekorować bakaliami.
Mega pięknie wygląda i na pewno bardzo smaczna 🙂