Naleśnik pieczony w piekarniku. Jest wilgotny w środku, lekko „zakalcowaty”, ale taki właśnie ma być. Polecam podawać z cukrem pudrem, owocami czy dżemem.
Naleśnik mocno rośnie i wybrzusza się w trakcie pieczenia, a potem gwałtownie opada.
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1,5 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki masła
Masło rozpuścić i ostudzić.
Mąkę przesiać do miski. Dodać mleko, jajka, cukier puder i ostudzone masło. Całość zmiksować do uzyskania jasnej masy.
Masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Użyłam formy o wymiarach 25 x 25 cm.
Naleśnika piec ok. 25 minut w temperaturze 200°C.
ale pycha:)
Pysznie wyglądaja te naleśniczki 🙂 Chętnie bym zjadła 🙂