Pannukakku (fiński naleśnik)

Pannukakku 2

Naleśnik pieczony w piekarniku. Jest wilgotny w środku, lekko „zakalcowaty”, ale taki właśnie ma być. Polecam podawać z cukrem pudrem, owocami czy dżemem.

Naleśnik mocno rośnie i wybrzusza się w trakcie pieczenia, a potem gwałtownie opada.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki masła

Pannukakku

Masło rozpuścić i ostudzić.

Mąkę przesiać do miski. Dodać mleko, jajka, cukier puder i ostudzone masło. Całość zmiksować do uzyskania jasnej masy.

Masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Użyłam formy o wymiarach 25 x 25 cm.

Naleśnika piec ok. 25 minut w temperaturze 200°C.

Pannukakku 3

2 komentarze

  1. Pysznie wyglądaja te naleśniczki 🙂 Chętnie bym zjadła 🙂

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.