Paluchy serowe

11

Paluchy drożdżowe z żółtym serem.

Składniki:

  • 15 g świeżych drożdży
  • szklanka mleka
  • 2 szklanki mąki
  • łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  •  żółty ser
  • łyżeczka estragonu
  • przyprawa do gyrosa
  • 1 jajko

Drożdże rozrobić w ciepłym mleku. Dodać cukier, sól oraz mąkę. Wyrobić ciasto, które należy przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (na około pół godziny).

Po tym czasie z ciasta odrywać mniejsze kawałki, z których formować podłużny kształt. Utrzeć ser. Paluchy posmarować roztrzepanym jajkiem. Posypać serem oraz przyprawami.

Piec w nagrzanym do 190°C piekarniku około 15 minut.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.