Pączki bostońskie

Pączki z domowym kremem budyniowym i lukrem kakaowym. Przepis na 16 dużych pączków.

Składniki:

  • 250 ml mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 0,5 kg mąki + kilka łyżek do podsypywania
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 4 żółtka + 1 całe jajko (w temperaturze pokojowej)
  • 50 g masła
  • 1 łyżka wódki
  • ok. 1,5 l oleju do smażenia

Krem:

  • 125 ml mleka
  • 125 ml śmietanki 30%
  • 1/2 laski wanilii
  • 4 małe żółtka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli

Lukier kakaowy:

  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki kakao
  • 1/4 szklanki mleka

Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia.

Mleko podgrzać (powinno być ciepłe, ale nie gorące) i wymieszać z pokruszonymi drożdżami, łyżką mąki i łyżką cukru.

Odstawić pod przykryciem na ok. 20 minut (aż się mocno spieni i urośnie).

Żółtka i jajko wymieszać z pozostałym cukrem na jasną masę.

Do masy dodać sól, pozostałą mąkę oraz zaczyn z drożdży.

Ciasto wyrobić ręcznie lub przy pomocy mieszadeł miksera planetarnego do wyrabiania (łatwiej wyrabiać mikserem).

Na koniec dodać rozpuszczone masło i wódkę.

Ciasto odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. godzinę, czasem krócej).

Ciasto podsypać mąką i rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm.

Pączki wykrajać szklanką.

Z przepisu wychodzi 16 dość dużych pączków.

Odstawić do wyrośnięcia na ok. 40 minut.

W czasie kiedy pączki wyrastają przygotować krem.

Śmietankę podgrzać z mlekiem i ziarnami wanilii (nie zagotowywać).

Żółtka ubić z cukrem na jasną masę.

Dodać mąkę i sól i zmiksować.

Do masy jajecznej dodawać po trochu mleka, ubijając rózgą.

Całość przelać do garnka i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając energicznie łyżką, aż masa zgęstnieje.

Zestawić z ognia, dodać masło i całość wymieszać rózgą.

Olej rozgrzać w garnku lub frytkownicy.

Temperatura smażenia powinna wynosić 180°C (w garnku najlepiej sprawdzić termometrem cukierniczym).

Smażyć po kilka minut z obu stron (aż będą miały brązowy kolor).

Pączki najłatwiej przekręcać przy pomocy dwóch drewnianych patyczków (do szaszłyków).

Wykładać na papierowe ręczniki, które wchłoną nadmiar tłuszczu.

Lekko przestudzone pączki nadziać przygotowanym kremem (przy pomocy rękawa cukierniczego z długą końcówką).

Przygotować polewę.

Cukier puder wymieszać z kakao.

Mleko podgrzać i dolać powoli, ciągle mieszając łyżką.

Pączki maczać w lukrze.

Poczekać chwilę, aż ociekną i dopiero wtedy przekręcać.

Inspiracja (krem i polewa): https://www.kwestiasmaku.com/

Jeden komentarz

  1. Kuszące nie ma co 😀 Nie jadłam nigdy takich pączków

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.