Omlety śródziemnomorskie

Omlet śródziemnomorski

Cienkie omlety z farszem z suszonych pomidorów, fety i mieszanki sałat. Świetnie nadają się na śniadanie, ale mogą również stanowić propozycję lekkiego lunchu czy obiadu.

Składniki na 4 omlety o średnicy 20 cm:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki wody
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
  • 2 łyżeczki drobno startego parmezanu
  • masło do smażenia

Farsz:

  • feta (ok. 100 g)
  • kilka suszonych pomidorów z zalewy
  • mieszanka sałat z rukolą lub sama rukola

Jajka energicznie wymieszać widelcem z wodą i solą. Dodać zioła prowansalskie i parmezan i całość dokładnie wymieszać. Patelnię nagrzać i wysmarować masłem przy pomocy pędzelka (użyć tylko odrobiny masła).

Masę jajeczną wylewać na patelnię. Poczekać, aż zetną się z jednej strony i przekręcić przy pomocy szpatułki. Lepiej używać nieco mniejszej patelni, żeby nie było problemów z przekręcaniem. Z podanych składników usmażyłam 4 omlety o średnicy 20 cm.

Fetę i pomidory pokroić w kostkę. Na każdy omlet położyć garść sałaty, fetę i pomidory. Zawinąć i pokroić w poprzek na mniejsze kawałki.

Omlet śródziemnomorski 2

Dodaj komentarz