Omlet z fetą i szpinakiem

Omlet ze szpinakiem 2

Omlet z fetą, szpinakiem i suszonymi pomidorami. Całość posypana startym parmezanem.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 czubate łyżki fety
  • 150 g mrożonego szpinaku
  • 1/2 małej cebuli
  • 3 kawałki suszonych pomidorów z zalewy
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka startego parmezanu do posypania
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Omlet ze szpinakiem 3

Szpinak należy wcześniej rozmrozić. Pomidory pokroić na mniejsze kawałki.

Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym na patelni oleju. Dodać szpinak i wyciśnięty czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć na patelni, co jakiś czas mieszając, do momentu odparowania wody. Masa szpinakowa powinna być dość gęsta.

Jajka wymieszać widelcem ze szczyptą soli i mlekiem. Na średniej wielkości patelni rozpuścić masło. Wylać masę jajeczną. Omleta smażyć tylko z jednej strony. Brzegi omleta lekko unosić szpatułką, tak aby nieusmażona masa jajeczna spływała pod spód.

Na jedną część prawie ściętego omleta wyłożyć szpinak. Następnie rozkruszyć na niego fetę i dodać pokrojone pomidory. Omleta złożyć na pół. Zdjąć z patelni i posypać parmezanem.

Omlet ze szpinakiem

2 komentarze

  1. Zdrowo i pysznie 🙂

  2. Pyszny omlecik 🙂 Wygląda nieziemsko 🙂

Dodaj komentarz