Omlet z fetą, szpinakiem i suszonymi pomidorami. Całość posypana startym parmezanem.
Składniki:
- 2 jajka
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżeczka masła
- 2 czubate łyżki fety
- 150 g mrożonego szpinaku
- 1/2 małej cebuli
- 3 kawałki suszonych pomidorów z zalewy
- 1 ząbek czosnku
- łyżka startego parmezanu do posypania
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Szpinak należy wcześniej rozmrozić. Pomidory pokroić na mniejsze kawałki.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym na patelni oleju. Dodać szpinak i wyciśnięty czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć na patelni, co jakiś czas mieszając, do momentu odparowania wody. Masa szpinakowa powinna być dość gęsta.
Jajka wymieszać widelcem ze szczyptą soli i mlekiem. Na średniej wielkości patelni rozpuścić masło. Wylać masę jajeczną. Omleta smażyć tylko z jednej strony. Brzegi omleta lekko unosić szpatułką, tak aby nieusmażona masa jajeczna spływała pod spód.
Na jedną część prawie ściętego omleta wyłożyć szpinak. Następnie rozkruszyć na niego fetę i dodać pokrojone pomidory. Omleta złożyć na pół. Zdjąć z patelni i posypać parmezanem.
Zdrowo i pysznie 🙂
Pyszny omlecik 🙂 Wygląda nieziemsko 🙂