Jak zawsze w niedzielę, mam więcej czasu na przygotowanie śniadania 🙂 Dzisiaj zdecydowałam się na przygotowanie omletu biszkoptowego. Składniki są takie same jak w tradycyjnym omlecie. Różnica dotyczy sposobu przygotowywania. Polecam podawać z owocami, cukrem pudrem lub dżemem.
Omlet biszkoptowy smakuje inaczej niż zwykły, bardziej deserowo.
Składniki:
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- kawałek masła do smażenia
Mąkę przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę na najwyższych obrotach miksera. Zmniejszyć obroty na średnie i dodać żółtka. Miksować do czasu połączenia z białkami i uzyskania jasnej, puszystej masy (nie za długo). Obroty miksera zmniejszyć na najniższe, dodać mąkę i cukier waniliowy i miksować tylko do momentu połączenia się składników.
Na patelni o średnicy 20 cm rozpuścić masło. Masę wylać na patelnię i wyrównać łyżką (masa jest dość gęsta). Smażyć na dość małym ogniu z obu stron.
Przekręcanie tak puszystego omleta nie jest najprostsze. Najlepiej zsunąć go na talerz, a do talerza przyłożyć patelnię i w ten sposób przekręcić. Można również przekręcić go przy użyciu dwóch szpatułek.