Ogórki słodko-kwaśne z chili

Ogórki chili

Świetny pomysł na ogórki. Idealne jako dodatek do kanapek, grilla czy obiadu. W pysznej słodko-kwaśnej zalewie, z dużą ilością czosnku i chili.

Składniki na 1 kg ogórków gruntowych:

  • 3/4 szklanki octu
  • 2 szklanki cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 1 średnia główka czosnku
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżeczki chili (w zależności od upodobań można dodać więcej)

Ogórki umyć, odkroić końcówki i przekroić wzdłuż na 4 części. Posypać solą i chili oraz polać olejem i dokładnie wymieszać. Odstawić na około pół godziny. Po tym czasie dodać przeciśnięty czosnek i ponownie wymieszać.

Ocet zagotować i dodać do niego cukier. Wymieszać.

Słoiki i zakrętki sparzyć gorącą wodą. Ułożyć w nich gęsto ogórki (później się kurczą) i zalać gorącą zalewą. Nie układać jednak za dużo ogórków w jednym słoiku, bo zalewa za bardzo się wychłodzi po zalaniu i jest ryzyko że słoiki się nie zawekują.

Wypełnione słoiki zakręcić i odwrócić na kilka godzin do góry dnem. Gotowe ogórki najlepiej smakują po kilku dniach.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.