Naleśniki z farszem z suszonych pomidorów, szpinaku, pieczarek, fety i sera żółtego. Polecam podawać z sosem czosnkowym.
Z przepisu wychodzą 4 porcje.
Składniki:
- 4 duże naleśniki
- 450 g mrożonego szpinaku
- 4 łyżki fety
- ok. 80 g żółtego, łagodnego sera
- 100 g pieczarek
- 10 suszonych pomidorów z zalewy
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- olej do smażenia
Sos czosnkowy:
- 3 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka majonezu
- 1 ząbek czosnku
- 1,5 łyżeczki suszonego oregano
- 0,5 łyżeczki suszonej, łagodnej papryki
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Szpinak rozmrozić i odcisnąć z nadmiaru wody.
Pieczarki pokroić w cienkie plastry i wrzucić na rozgrzany na patelni olej. Przesmażyć na średnim ogniu.
Na patelnię dodać szpinak i wyciśnięty czosnek.
Doprawić solą, pieprzem i oregano. Smażyć na średnim ogniu, aż woda ze szpinaku odparuje.
Pomidory pokroić w drobne kawałki.
Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Na rozgrzaną patelnię położyć naleśnika. Na środek wyłożyć starty ser, na to porcję szpinaku, kilka pomidorów i rozdrobnioną fetę.
Smażyć chwilę z jednej strony, następnie zawinąć i przekręcić na drugą stronę.
W ten sposób przygotować wszystkie naleśniki.
Podawać polane sosem czosnkowym.
Sos czosnkowy: śmietanę i majonez wymieszać z wyciśniętym czosnkiem, solą, pieprzem, oregano i papryką.
Cudowne naleśniki! Lekkie i na bardzo pożywne. 🙂
https://julias-cooking.com/