Przepis, który chodził za mną od dawna 🙂 Pyszne naleśniki z farszem ziemniaczanym i dodatkiem pieczarek w śmietanie. Są bardzo sycące. Jeden taki naleśnik wystarcza na obiad dla dorosłej osoby. Można je wykonać z prostych składników, które zazwyczaj mamy w lodówce.
Przepis jest dość popularny na blogach kulinarnych. Źródło, z którego skorzystałam, podaję poniżej.
Składniki:
- 4 duże naleśniki (o średnicy 24 cm)
- ok. 600 g ziemniaków
- 2 małe cebule
- 100 g kiełbasy drobiowej (lub innej ulubionej)
- 1 łyżeczka pieprzu
- sól do smaku
- 1 łyżka masła
- olej do smażenia
- 200 g łagodnego sera żółtego (np. gouda)
- szczypiorek do posypania
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Ubić je z masłem przy użyciu ubijaka do ziemniaków.
Cebulę i kiełbasę pokroić w małą kostkę i przesmażyć na rozgrzanym na patelni oleju.
Do masy ziemniaczanej dodać cebulę, kiełbasę oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać.
Farsz wykładać na środek naleśnika. Zawijać w krokiety.
Wyłożyć do żaroodpornej formy, posypać startym, żółtym serem i zapiekać ok. 15 minut w temperaturze 200°C (wierzch sera powinien być chrupiący).
W czasie kiedy naleśniki się pieką, przygotować pieczarki.
Pieczarki w śmietanie:
- 500 g pieczarek
- 6 łyżek śmietany 18%
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Pieczarki pokroić w cienkie plastry i przesmażyć na rozgrzanym na patelni oleju.
Dodać śmietanę, sól i pieprz i dokładnie wymieszać. Smażyć na średnim ogniu jeszcze przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.
Naleśniki po wyjęciu z piekarnika posypać posiekanym szczypiorkiem. Podawać z pieczarkami.
Źródło: http://smakiedyty.blogspot.com/ (przepis zmodyfikowany)