Naleśniki po chłopsku

nalesniki-po-chlopsku

Przepis, który chodził za mną od dawna 🙂 Pyszne naleśniki z farszem ziemniaczanym i dodatkiem pieczarek w śmietanie. Są bardzo sycące. Jeden taki naleśnik wystarcza na obiad dla dorosłej osoby. Można je wykonać z prostych składników, które zazwyczaj mamy w lodówce. Smakują szczególnie dobrze przy takiej chłodnej pogodzie jak teraz 😉

Przepis jest dość popularny na blogach kulinarnych. Źródło z którego skorzystałam podaję poniżej.

Składniki:

  • 4 duże naleśniki (o średnicy 24 cm)
  • ok. 600 g ziemniaków
  • 2 małe cebule
  • 100 g kiełbasy drobiowej (lub innej ulubionej)
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • sól do smaku
  • 1 łyżka masła
  • olej do smażenia
  • 200 g łagodnego sera żółtego (np. gouda)
  • szczypiorek do posypania

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Ubić je z masłem przy użyciu ubijaka do ziemniaków.

Cebulę i kiełbasę pokroić w małą kostkę i przesmażyć na rozgrzanym na patelni oleju. Do masy ziemniaczanej dodać cebulę, kiełbasę oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać.

nalesniki-po-chlopsku-2

Farsz wykładać na środek naleśnika. Zawijać w krokiety. Wyłożyć do żaroodpornej formy, posypać startym, żółtym serem i zapiekać ok. 15 minut w temperaturze 200°C (wierzch sera powinien być chrupiący).

W czasie kiedy naleśniki się pieką, przygotować pieczarki.

Pieczarki w śmietanie:

  • 500 g pieczarek
  • 6 łyżek śmietany 18%
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Pieczarki pokroić w cienkie plastry i przesmażyć na rozgrzanym na patelni oleju. Dodać śmietanę, sól i pieprz i dokładnie wymieszać. Smażyć na średnim ogniu jeszcze przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.

Naleśniki po wyjęciu z piekarnika posypać posiekanym szczypiorkiem. Podawać z pieczarkami.

nalesniki-po-chlopsku-3

Źródło: http://smakiedyty.blogspot.com/ (przepis zmodyfikowany)

Dodaj komentarz