Naleśniki gryczane ze szpinakiem

Naleśniki gryczane

Bezglutenowe naleśniki gryczano-kukurydziane. Smaży się je nieco trudniej niż klasyczne z mąki pszennej. Farsz ze szpinaku i sera feta.

Naleśniki:

  • 3/4 szklanki mąki gryczanej (można również zmielić kaszę gryczaną)
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta soli

Farsz:

  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 100 g sera feta
  • ząbek czosnku
  • pół cebuli
  • pół łyżeczki oliwy

Dodatkowo:

  • 200 g jogurtu naturalnego
  • ząbek czosnku

Mąkę gryczaną i kukurydzianą zmiksować w garnku z mlekiem, wodą, jajkiem, solą i oliwą. Garnek przykryć ściereczką i odstawić na około pół godziny.

W tym czasie przygotować farsz szpinakowy. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na rozgrzanej na patelni oliwie. Dodać szpinak i wyciśnięty czosnek. Całość smażyć aż woda ze szpinaku odparuje. Na koniec dodać posiekaną fetę. Dokładnie zamieszać.

Naleśniki smażyć na mocno rozgrzanej patelni (bez tłuszczu lub z odrobiną oliwy). Potrafią rozpaść się przy zbyt gwałtownym przekręcaniu. Najlepiej więc smażyć je na mniejszej patelni i bardzo delikatnie przekładać. Można zsuwać je na płaski talerz po usmażeniu z jednej strony a następnie delikatnie przekręcić i zsunąć w celu usmażenia z drugiej strony.

Podawać z farszem szpinakowym, polane jogurtem wymieszanym z wyciśniętym ząbkiem czosnku.

Naleśniki gryczane 2

Dodaj komentarz