Korzystam z sezonu na dynie 🙂 Tym razem makaron z dynią i parmezanem. Prosty pomysł na szybki obiad. Poniżej przepis na dwie porcje.
Składniki:
- 250 g miąższu z dyni
- 1 średniej wielkości cebula
- 10 g masła
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1,5 szklanki bulionu warzywnego
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki utartego parmezanu
- makaron penne dla dwóch osób
Cebulę drobno posiekać. Dynię pokroić w małą kostkę. Na patelni rozpuścić masło. Dodać cebulę, wyciśnięty czosnek i suszone oregano. Cebulę zeszklić i dodać pokrojoną dynię. Całość zalać bulionem, dodać sól i gotować na patelni na małym ogniu do momentu aż dynia zmięknie a woda odparuje.
Podawać z makaronem. Po wierzchu posypać startym parmezanem.