Muffiny śniadaniowe

Jajka zapiekane

Pyszne jajka zapiekane z wędliną i dodatkami w formie od muffinek. Świetny pomysł na efektowne śniadanie. Szybkie do przygotowania. Można eksperymentować z różnymi dodatkami.

Składniki na 6 porcji:

  • 6 jajek
  • 6 plastrów wędliny z piersi indyka
  • ok. 5 liści świeżej bazylii
  • ok. 10 liści świeżego oregano
  • 4 suszone pomidory z zalewy
  • 1 mały pomidor
  • 6 zielonych oliwek
  • sól
  • olej do wysmarowania formy

Dodatkowo: mieszanka sałat i pieczywo do podania

Piekarnik nagrzać do 200°C. Pomidory (świeże i suszone) pokroić w drobną kostkę. Oliwki przekroić na pół. Zioła drobno posiekać. Formę do muffinek (użyłam silikonowej formy) posmarować olejem. Na dnie każdego wgłębienia ułożyć wędlinę, a na niej pomidory i oliwki. Na wierzch rozbić jajko, posypać solą i częścią ziół (zostawić trochę do posypania po upieczeniu) i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Zapiekać ok. 10 minut. Po wyjęciu formy z piekarnika, delikatnie podważać muffiny łyżeczką. Posypać resztą ziół. Podawać z sałatą i np. bagietką.

Jajka zapiekane 2

Dodaj komentarz