Muffiny jajeczne

muffiny-jajeczne

Nadszedł weekend i znowu jest nieco więcej czasu rano na przygotowanie śniadania 🙂 Proponuję proste i efektowne muffiny z jajek. Poniżej podaję składniki, jakich zazwyczaj używam do ich wykonania, ale można dodać również inne ulubione (np. paprykę, ser feta, oliwki).

Składniki na 6 muffinów:

  • 4 jajka
  • 8 pomidorów koktajlowych
  • 1 mała cebula
  • garść posiekanego szczypiorku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • ok. 30 g wędzonej piersi kurczaka
  • garść startego żółtego sera typu gouda
  • masło do wysmarowania foremek
  • szczypiorek do posypania

Jajka roztrzepać widelcem w miseczce razem z solą i pieprzem. Posiekać pomidory, kurczaka i cebulę i dodać do miski z jajkami. Wymieszać i dodać posiekany szczypiorek i starty ser. Wszystko dokładnie wymieszać.

Masę wykładać do wysmarowanej masłem formy na muffiny. Piec ok. 15 minut w temperaturze 180°C. Po wyjęciu z piekarnika i oddzielić je nożem od foremki i delikatnie wyjąć łyżką (nie powinny się rozpadać). Gotowe muffiny posypać posiekanym szczypiorkiem.

muffiny-jajeczne-2

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.