Muffiny angielskie (bułki z patelni)

angielskie-muffiny-9

Mięciutkie, pszenne bułeczki przygotowywane na patelni. Doskonałe do  klasycznych kanapek, jak również do zapieczenia w opiekaczu z serem i wędliną. Stanowią świetny dodatek do jajek w koszulkach.

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki masła
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 małe opakowanie suchych drożdży (7 g)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • mąka kukurydziana (do podsypywania)

1/2 szklanki mleka delikatnie podgrzać i wymieszać z cukrem, drożdżami i 2 łyżkami mąki. Rozczyn odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce i poczekać aż zacznie „pracować” (na powierzchni pojawią się drobne bąbelki).

Pozostałą część mleka podgrzać z masłem do momentu rozpuszczenia.

Rozczyn wymieszać z pozostałą mąką, mlekiem z masłem oraz solą. Wyrobić ciasto. Można je wyrobić ręcznie lub przy użyciu mieszadeł miksera do wyrabiania. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok. 45-60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

angielskie-muffiny-3

Ciasto rozwałkować na podsypanym mąką kukurydzianą blacie na grubość trochę ponad 1 cm. Wierzch ciasta również posypać mąką kukurydzianą. Szklanką lub foremką o średnicy ok. 8-10 cm wykrajać bułeczki. Ja wykrajałam szklanką o średnicy nieco ponad 8 cm i uzyskałam 12 bułeczek.

Odstawić na ok. 45 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Bułeczki opiekać z obu stron na lekko rozgrzanej patelni. Muffiny należy piec długo (ok. 5-7 minut z każdej strony) na małym ogniu.

angielskie-muffiny-10

7 komentarzy

  1. 1. Czy można zamienić suche drożdże tradycyjnymi drożdżami? Ile ich wtedy dać? Paczkę 10dkg?
    2. Czy bułeczki piecze się na dowolnej patelni (żelazne/teflonowej/grilowej)? Czy do pieczenia/smażenia podlewa się tłuszczem? Czy też smaży się je „na sucho”?

    • 1. Tak, można użyć świeżych drożdży (ok. 20 g, czyli 1/5 standardowego opakowania).
      2. Polecam smażyć na dowolnej, lekko rozgrzanej patelni, ale nie na grillowej. Bułki powinny dotykać całą powierzchnią do patelni, a wypukłości na patelni grillowej to uniemożliwią. Ja smażyłam na teflonowej. Smaży się je na patelni suchej, bez tłuszczu.

  2. Pingback: Moje ulubione pomysły na śniadania – Bullio

  3. Pingback: Jajka po florencku | Bullio

  4. Katarzyna Werner

    A ile masła trzeba użyć? Bo w spisie składników nie występuje 🙂

Dodaj komentarz