Modra kapusta

czerwona-kapusta

Tradycyjna modra kapusta jest daniem kuchni wielkopolskiej i śląskiej i robi się ją z dodatkiem rodzynek, cebuli i jabłek. Wspaniale komponuje się z kluskami śląskimi. Poniżej przedstawiam jednak przepis jaki zapamiętałam z rodzinnego domu. Wersja może nieco uboższa, ale taką kapustę lubię najbardziej 🙂 Pyszny dodatek do obiadu.

Składniki:

  • 1 główka czerwonej kapusty
  • 4 łyżki octu
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki soli

Dodatkowo do smaku (doprawiamy po ugotowaniu):

  • cukier
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • cytryna
  • ocet

Kapustę dokładnie poszatkować, przełożyć do dużego garnka i zalać wodą (tak aby woda zakryła całą kapustę). Dodać 4 łyżki octu i po 2 łyżki cukru i soli. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem aż kapusta wyraźnie zmięknie.

Ugotowaną kapustę odcedzić i jeszcze ciepłą przyprawić. Na początek polecam dodać 3 łyżki oleju, 1 łyżeczkę soli, pół łyżeczki pieprzu, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczkę octu i sok z połowy cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać, spróbować i doprawiać do smaku 🙂

Należy pamiętać że kapusta musi się „przegryźć” i najlepiej smakuje po kilku godzinach w lodówce. Wtedy nabiera odpowiedniego smaku.

Dodaj komentarz