Tradycyjna modra kapusta jest daniem kuchni wielkopolskiej i śląskiej i robi się ją z dodatkiem rodzynek, cebuli i jabłek. Wspaniale komponuje się z kluskami śląskimi. Poniżej przedstawiam jednak przepis jaki zapamiętałam z rodzinnego domu. Wersja może nieco uboższa, ale taką kapustę lubię najbardziej 🙂 Pyszny dodatek do obiadu.
Składniki:
- 1 główka czerwonej kapusty
- 4 łyżki octu
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki soli
Dodatkowo do smaku (doprawiamy po ugotowaniu):
Kapustę dokładnie poszatkować, przełożyć do dużego garnka i zalać wodą (tak aby woda zakryła całą kapustę). Dodać 4 łyżki octu i po 2 łyżki cukru i soli. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem aż kapusta wyraźnie zmięknie.
Ugotowaną kapustę odcedzić i jeszcze ciepłą przyprawić. Na początek polecam dodać 3 łyżki oleju, 1 łyżeczkę soli, pół łyżeczki pieprzu, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczkę octu i sok z połowy cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać, spróbować i doprawiać do smaku 🙂
Należy pamiętać że kapusta musi się “przegryźć” i najlepiej smakuje po kilku godzinach w lodówce. Wtedy nabiera odpowiedniego smaku.