Młoda kapusta

Młoda kapusta

Młodą kapustę uwielbiam i mogłabym jeść na okrągło. Korzystam więc z sezonu i wykorzystuję jako pyszny dodatek do obiadu. 

Składniki:

  • 2 główki młodej kapusty
  • 1 pęczek koperku
  • 3 liście laurowe
  • ok. 10 ziaren ziela angielskiego
  • 2,5 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 0,5 litra wody

Kapustę obrać z najbardziej zewnętrznych liści, umyć i drobno poszatkować, zostawiając głąb.

Do dużego garnka (ok. 5-litrowego) wlać wodę i włożyć pokrojoną kapustę. Dodać sól, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować pod przykryciem, na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, przez ok. 30 minut.

Po tym czasie odkryć pokrywkę i przygotować zasmażkę. Na patelni rozpuścić masło i kiedy zacznie ono lekko bulgotać, dodać mąkę. Dokładnie wymieszać. Przygotowaną zasmażkę wlać do kapusty. Wymieszać i gotować jeszcze przez ok. 15 minut. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać drobno posiekany koperek.

Młoda kapusta 2

2 komentarze

  1. Uwielbiam taką kapustkę, dzięki za przypomnienie, że czas najwyższy ją ugotować! 🙂

  2. Pyszna kapustka 🙂 Mniam…

Dodaj komentarz