Młodą kapustę uwielbiam i mogłabym jeść na okrągło. Korzystam więc z sezonu i wykorzystuję jako pyszny dodatek do obiadu.
Składniki:
- 2 główki młodej kapusty
- 1 pęczek koperku
- 3 liście laurowe
- ok. 10 ziaren ziela angielskiego
- 2,5 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki pszennej
- 0,5 litra wody
Kapustę obrać z najbardziej zewnętrznych liści, umyć i drobno poszatkować, zostawiając głąb.
Do dużego garnka (ok. 5-litrowego) wlać wodę i włożyć pokrojoną kapustę. Dodać sól, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować pod przykryciem, na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, przez ok. 30 minut.
Po tym czasie odkryć pokrywkę i przygotować zasmażkę. Na patelni rozpuścić masło i kiedy zacznie ono lekko bulgotać, dodać mąkę. Dokładnie wymieszać. Przygotowaną zasmażkę wlać do kapusty. Wymieszać i gotować jeszcze przez ok. 15 minut. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać drobno posiekany koperek.
Uwielbiam taką kapustkę, dzięki za przypomnienie, że czas najwyższy ją ugotować! 🙂
Pyszna kapustka 🙂 Mniam…