Miodownik (Stefanka)

miodownik-3

Miodowe ciasto przekładane kremem z kaszy manny. Ciasto jest  pracochłonne (trzeba upiec oddzielnie każdy blat) i robi się je dość długo, ale myślę że od czasu do czasu warto. Trzeba je przechowywać w lodówce najlepiej co najmniej dwa dni, żeby odpowiednio zmiękło. Przepis jest na bardzo dużą blachę (23 x 33 cm).

Ciasto:

  • 800 g mąki pszennej (+ do podsypywania)
  • 200 g cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 300 g zimnego masła
  • 5 łyżek miodu
  • 4 jajka
  • szczypta soli

Miód rozpuścić i przestudzić. Mąkę przesiać z cukrem pudrem, solą i sodą. Dodać pokrojone w drobne kawałki zimne masło i ręką wyrobić do otrzymania konsystencji drobnych okruchów. Dodać miód i jajka i wyrobić ciasto ręką. W razie potrzeby dodać nieco więcej mąki. Ciasto podzielić na cztery równe części i odstawić na godzinę do lodówki.

Po tym czasie każdą część ciasta rozwałkować, podsypując mąką i przełożyć do formy o wymiarach 23 x 33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy blat piec 15 minut w temperaturze 180°C, do lekkiego zarumienienia. Blaty wyjmować z formy razem z papierem i zostawić do ostygnięcia (natychmiast zaczynają twardnieć).

miodownik-2

Krem:

  • 12 łyżek kaszy manny
  • 1 litr mleka
  • 180 g cukru
  • 300 g masła
  • 150 g cukru pudru

Mleko zagotować z cukrem (co jakiś czas mieszać żeby cukier dobrze się rozpuścił). Zmniejszyć ogień, dodawać po łyżce kaszy i mieszać do czasu wyraźnego zgęstnienia (masa powinna mieć konsystencję nieco gęstszą od budyniu). Odstawić do ostygnięcia.

Masło utrzeć mikserem z cukrem pudrem na jasną masę. Ciągle mieszając, dodawać po łyżce masy z kaszy manny.

W formie układać na przemian blaty i krem (4 blaty i 3 warstwy kremu). Przygotować polewę według przepisu poniżej.

Polewa czekoladowa:

  • 150 g masła
  • 7 łyżek cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki śmietany 18%

Dodatkowo: 100 g orzechów włoskich

W małym rondelku rozpuścić masło z cukrem. Dodać kakao i śmietanę i dokładnie wymieszać ciągle trzymając na ogniu. Wierzch ciasta polać polewą (polewać od razu, jeszcze ciepłą polewą) i posypać drobno posiekanymi orzechami.

Po wystygnięciu polewy, ciasto zakryć folią spożywczą i wstawić do lodówki. Najlepiej smakuje po co najmniej dwóch dniach przechowywania w lodówce.

miodownik

Źródło: http://kuchniawzieleni.blogspot.com (przepis lekko zmodyfikowany)

1 komentarz

  1. mmmm jak to nieziemsko wygląda!! obłęd! 🙂

Dodaj komentarz