Często zdarza się, że zostają mi ugotowane ziemniaki po obiedzie. Prezentuję Wam kolejny pomysł na ich wykorzystanie. Medaliony z ziemniaków i serka twarogowego, z dodatkiem wędzonego, żółtego sera i szczypiorku. Można je wykorzystać zarówno jako dodatek do mięsa do obiadu, jak i samodzielne danie, podawane np. z sosem pieczarkowym.
Z przepisu wychodzi 9 średniej wielkości medalionów.
Więcej pomysłów na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków możecie znaleźć tutaj.
Składniki:
- 450 g osolonych, ugotowanych ziemniaków
- 150 g serka twarogowego (np. Philadelphia)
- 1/2 średniej cebuli
- 50 g wędzonego, żółtego sera
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 1 jajko
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- pieprz do smaku
- bułka tarta do obtoczenia
- olej do smażenia
Ser żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym na patelni oleju.
Ugotowane ziemniaki ugnieść widelcem z serem twarogowym. Dodać podsmażoną cebulę, utarty, żółty ser, jajko, mąkę ziemniaczaną i drobno posiekany szczypiorek. Doprawić pieprzem i dokładnie wymieszać łyżką.
Z powstałej masy formować średniej wielkości kotleciki. Obtoczyć je w bułce tartej i lekko rozpłaszczyć.
Medaliony smażyć na dobrze rozgrzanym oleju, z dwóch stron, do lekkiego zbrązowienia.