Medaliony serowo-ziemniaczane

Medaliony serowo-ziemniaczane

Często zdarza się, że zostają mi ugotowane ziemniaki po obiedzie. Prezentuję Wam kolejny pomysł na ich wykorzystanie. Medaliony z ziemniaków i serka twarogowego, z dodatkiem wędzonego, żółtego sera i szczypiorku. Można je wykorzystać zarówno jako dodatek do mięsa do obiadu, jak i samodzielne danie, podawane np. z sosem pieczarkowym.

Z przepisu wychodzi 9 średniej wielkości medalionów.

Więcej pomysłów na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków możecie znaleźć tutaj.

Składniki:

  • 450 g osolonych, ugotowanych ziemniaków
  • 150 g serka twarogowego (np. Philadelphia)
  • 1/2 średniej cebuli
  • 50 g wędzonego, żółtego sera
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1 jajko
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • pieprz do smaku
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia

Medaliony serowo-ziemniaczane 3

Ser żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach.

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym na patelni oleju.

Ugotowane ziemniaki ugnieść widelcem z serem twarogowym. Dodać podsmażoną cebulę, utarty, żółty ser, jajko, mąkę ziemniaczaną i drobno posiekany szczypiorek. Doprawić pieprzem i dokładnie wymieszać łyżką.

Z powstałej masy formować średniej wielkości kotleciki. Obtoczyć je w bułce tartej i lekko rozpłaszczyć.

Medaliony smażyć na dobrze rozgrzanym oleju, z dwóch stron, do lekkiego zbrązowienia.

Medaliony serowo-ziemniaczane 2

Dodaj komentarz