Jeden z moich ulubionych dodatków do obiadu – miękka i słodka marchewka z groszkiem.
Składniki:
- 1,5 kg marchewki
- 450 g mrożonego, zielonego groszku
- 2 łyżki masła
- 1 czubata łyżka mąki
- 1 szklanka wody
- sól
Marchew umyć i ugotować w osolonej wodzie do miękkości.
Marchew powinna być miękka, ale nie rozpadająca się.
Po ostudzeniu, marchew obrać i pokroić w dość drobną kostkę.
Groszek wrzucić na gotującą się, osoloną wodę. Gotować ok. 5 minut. Zdjąć z ognia i odcedzić.
Marchew wymieszać w garnku z groszkiem. Dodać szklankę wody i ok. 1 łyżeczki soli.
Gotować ok. 10 minut pod przykryciem.
Masło rozpuścić na patelni i wymieszać z mąką. Energicznie mieszać i podgrzewać.
Przygotowaną zasmażkę dodać do marchewki z groszkiem i dokładnie wymieszać.
Gotować jeszcze ok. 5 minut pod przykryciem.
Pyszna klasyka 🙂 Uwielbiam 🙂