Makaron z sosem z pieczarek i suszonych pomidorów

Makaron z sosem z pieczarek i suszonych pomidorów 2

Makaron z bardzo aromatycznym sosem z pieczarkami, suszonymi pomidorami i oliwkami. Podstawę sosu stanowi śmietana i parmezan. Podaję składniki dla ok. 4 osób.

Składniki:

  • 500 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 400 g śmietany 22%
  • 200 g parmezanu
  • 1/2 szklanki mleka
  • kilka suszonych pomidorów w oleju
  • 1/2 szklanki zielonych oliwek
  • garść liści świeżej bazylii
  • garść liści świeżego oregano
  • olej do smażenia
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 porcje makaronu

Pieczarki i cebulę posiekać w drobną kostkę.

Na rozgrzanym na patelni oleju zeszklić cebulę, a następnie dodać pieczarki.

Smażyć na średnim ogniu, aż pieczarki dobrze się zrumienią i wyraźnie zmniejszą objętość.

Parmezan utrzeć na tarce i wymieszać ze śmietaną.

Dodać na patelnię, zmniejszyć ogień i dokładnie wszystko wymieszać.

Powoli dodawać mleko. Mieszać, aż sos będzie miał jednolitą konsystencję.

Do gotującego się sosu dodać sól, pieprz i posiekane zioła i zamieszać.

Na koniec do sosu dodać pokrojone suszone pomidory i posiekane oliwki.

Zamieszać i gotować jeszcze przez chwilę.

Podawać z makaronem.

Makaron z sosem z pieczarek i suszonych pomidorów

2 komentarze

  1. Kiedy dodajemy mleko?

    • Poprawiłam przepis. Dziękuję za komentarz 🙂 Mleko umknęło mi wcześniej w opisie. Dodajemy je po dodaniu śmietany z parmezanem, tak aby sos lekko się rozrzedził.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.