Makaron z sosem pieczarkowo-serowym

Makaron z sosem pieczarkowo-serowym

Sos z gęstej śmietany, parmezanu i pieczarek. Bardzo szybkie do wykonania danie obiadowe. Niżej podane składniki wystarczą na 4-5 dużych porcji.

Składniki:

  • 0,5 kg pieczarek
  • 100 g parmezanu
  • 400 g śmietany 22%
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pęczek szczypiorku
  • kilka liści świeżej bazylii
  • 1 łyżka oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • makaron (4-5 porcji) + sól do wody

Pieczarki drobno posiekać, doprawić solą i pieprzem i przesmażyć na rozgrzanym na patelni oleju. Parmezan utrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Śmietanę wymieszać z parmezanem oraz wyciśniętym czosnkiem. Dodać do pieczarek i dokładnie wymieszać. Smażyć przez chwilę na średnio rozgrzanej patelni. Na koniec dodać drobno posiekane szczypiorek i bazylię. Dokładnie wymieszać.

Podawać z ugotowanym w osolonej wodzie makaronem. Można dodatkowo posypać odrobiną parmezanu.

Makaron z sosem pieczarkowo-serowym 2

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.