Sos z gęstej śmietany, parmezanu i pieczarek. Bardzo szybkie do wykonania danie obiadowe. Niżej podane składniki wystarczą na 4-5 dużych porcji.
Składniki:
- 0,5 kg pieczarek
- 100 g parmezanu
- 400 g śmietany 22%
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
- pęczek szczypiorku
- kilka liści świeżej bazylii
- 1 łyżka oleju
- 2 ząbki czosnku
- makaron (4-5 porcji) + sól do wody
Pieczarki drobno posiekać, doprawić solą i pieprzem i przesmażyć na rozgrzanym na patelni oleju. Parmezan utrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Śmietanę wymieszać z parmezanem oraz wyciśniętym czosnkiem. Dodać do pieczarek i dokładnie wymieszać. Smażyć przez chwilę na średnio rozgrzanej patelni. Na koniec dodać drobno posiekane szczypiorek i bazylię. Dokładnie wymieszać.
Podawać z ugotowanym w osolonej wodzie makaronem. Można dodatkowo posypać odrobiną parmezanu.