Makaron z mozzarellą, kurczakiem i szpinakiem

Makaron z mozzarellą i szpinakiem 2

Makaron ze szpinakiem to zawsze dobry pomysł na szybki i prosty obiad 😉 Tym razem proponuję w wersji z pomidorami, kurczakiem i mozzarellą.

Składniki:

  • 200 g mięsa z piersi kurczaka
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 2 średnie pomidory
  • 1 kula (125 g) mozzarelli
  • 2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
  • sól
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • ok. 200 g makaronu penne

Makaron ugotować w osolonej wodzie.

Kurczaka oczyścić i pokroić w dość grubą kostkę.

Na rozgrzanym na patelni oleju przesmażyć wyciśnięty czosnek. Dodać szpinak oraz szczyptę soli. Smażyć przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.

Dodać pokrojonego kurczaka, szczyptę soli i zioła prowansalskie. Smażyć, co jakiś czas mieszając przez ok. 10 minut.

Dodać pokrojone w kostkę pomidory i smażyć jeszcze przez kilka minut.

Na koniec dodać pokrojoną w kostkę mozzarellę.

Całość wymieszać z ugotowanym makaronem.

Makaron z mozzarellą i szpinakiem

3 komentarze

  1. Takie połączenie to jedno z moich faworytów

  2. prosto i przepysznie 🙂

  3. Super szybki obiad

Dodaj komentarz