Makaron ze szpinakiem to zawsze dobry pomysł na szybki i prosty obiad 😉 Tym razem proponuję w wersji z pomidorami, kurczakiem i mozzarellą.
Składniki:
- 200 g mięsa z piersi kurczaka
- 250 g świeżego szpinaku
- 2 średnie pomidory
- 1 kula (125 g) mozzarelli
- 2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
- sól
- 2 ząbki czosnku
- olej do smażenia
- ok. 200 g makaronu penne
Makaron ugotować w osolonej wodzie.
Kurczaka oczyścić i pokroić w dość grubą kostkę.
Na rozgrzanym na patelni oleju przesmażyć wyciśnięty czosnek. Dodać szpinak oraz szczyptę soli. Smażyć przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.
Dodać pokrojonego kurczaka, szczyptę soli i zioła prowansalskie. Smażyć, co jakiś czas mieszając przez ok. 10 minut.
Dodać pokrojone w kostkę pomidory i smażyć jeszcze przez kilka minut.
Na koniec dodać pokrojoną w kostkę mozzarellę.
Całość wymieszać z ugotowanym makaronem.
Takie połączenie to jedno z moich faworytów
prosto i przepysznie 🙂
Super szybki obiad