Błyskawiczne danie obiadowe z prostych składników. Całość posypana parmezanem i świeżymi liśćmi bazylii.
Składniki:
- 1 średnia cebula
- 400 g pomidorów krojonych z puszki
- 300 g mięsa z piersi kurczaka
- 200 g świeżego szpinaku
- 10 suszonych pomidorów z zalewy
- olej do smażenia
- 4 łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 4 ząbki czosnku
- kilka liści świeżej bazylii
- 200 g makaronu penne + 1 łyżeczka soli
- starty parmezan do posypania
Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę i wyciśnięty czosnek.
Dodać kurczaka. Doprawić solą, pieprzem i oregano.
Smażyć przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając.
Dodać szpinak i smażyć, aż szpinak wyraźnie zmniejszy swoją objętość.
Suszone pomidory bardzo drobno posiekać lub zblendować.
Na patelnię dodać pomidory (z puszki oraz suszone). Całość dokładnie zamieszać i smażyć, aż sos lekko się zagęści.
Makaron ugotować w osolonej wodzie. Wymieszać z przygotowanym sosem.
Danie podawać posypane drobno startym parmezanem i świeżym liśćmi bazylii.
Ten makaron musi być przepyszny! Kocham go pod każdą postacią, a z pomidorami głównie.
https://julias-cooking.com/