Makaron z kurczakiem i pieczarkami

Makaron z kurczakiem i pieczarkami

Danie obiadowe z kurczaka, mascarpone, pieczarek i makaronu. Całość posypuję tartym parmezanem. 

Składniki:

  • 350 g mięsa z piersi kurczaka
  • 500 g pieczarek
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 g mascarpone
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki suszonego estragonu
  • olej do smażenia
  • 350 g makaronu
  • tarty parmezan do posypania

Pieczarki pokroić na dość cienkie plastry.

Kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę.

W międzyczasie makaron ugotować w osolonej wodzie.

Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim pieczarki.

Następnie dodać kurczaka, doprawić solą, pieprzem i estragonem.

Dodać wyciśnięte ząbki czosnku i smażyć przez ok. 10-15 minut, co jakiś czas mieszając.

Dodać mascarpone i wymieszać.

Smażyć, co jakiś czas mieszając, aż mascarpone dobrze się rozpuści.

W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.

Danie podawać z makaronem, posypane startym parmezanem.

Można posypać liśćmi świeżej bazylii.

Makaron z kurczakiem i pieczarkami 2

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*