Makaron vermicelli z kurczakiem i pieczarkami

Makaron vermicelli z kurczakiem i pieczarkami 2

Cieniutki makaron z aromatycznym kurczakiem marynowanym w sosie sojowym, imbirze i occie ryżowym. Pomysł na szybkie danie obiadowe.

Składniki:

  • 250 g mięsa z piersi kurczaka
  • 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
  • 2 łyżki cukru trzcionowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżka octu winnego
  • 500 g pieczarek
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 duża cebula
  • 1 puszka kukurydzy (ok. 220 g bez zalewy)
  • pęczek szczypioru
  • olej do smażenia
  • 150 g makaronu vermicelli (użyłam makaronu z grochu, kukurydzy i fasoli mung)

Kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę.

W naczyniu wymieszać mięso z dwoma łyżkami sosu sojowego, cukrem, wyciśniętymi ząbkami czosnku, octem i imbirem. Odstawić na ok. 2 godziny do lodówki.

Cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę.

Pieczarki pokroić w cienkie plastry.

Makaron vermicelli z kurczakiem i pieczarkami

Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim cebulę.

Następnie dodać pieczarki i smażyć przez ok. 10 minut.

Makaron zalać wrzątkiem i odstawić na ok. 15 minut, aż zmięknie.

Na patelnię dołożyć kurczaka i dwie łyżki sosu sojowego. Całość wymieszać.

Smażyć przez ok. 10 minut.

Dodać paprykę i kukurydzę.

Po ok. 5 minutach dodać odcedzony makaron.

Całość dokładnie wymieszać. Smażyć jeszcze przez chwilę.

Danie posypać pokrojonym szczypiorkiem tuż przed podaniem.

Dodaj komentarz