Cieniutki makaron z aromatycznym kurczakiem marynowanym w sosie sojowym, imbirze i occie ryżowym. Pomysł na szybkie danie obiadowe.
Składniki:
- 250 g mięsa z piersi kurczaka
- 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
- 2 łyżki cukru trzcionowego
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka octu winnego
- 500 g pieczarek
- 1 mała czerwona papryka
- 1 duża cebula
- 1 puszka kukurydzy (ok. 220 g bez zalewy)
- pęczek szczypioru
- olej do smażenia
- 150 g makaronu vermicelli (użyłam makaronu z grochu, kukurydzy i fasoli mung)
Kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę.
W naczyniu wymieszać mięso z dwoma łyżkami sosu sojowego, cukrem, wyciśniętymi ząbkami czosnku, octem i imbirem. Odstawić na ok. 2 godziny do lodówki.
Cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę.
Pieczarki pokroić w cienkie plastry.
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim cebulę.
Następnie dodać pieczarki i smażyć przez ok. 10 minut.
Makaron zalać wrzątkiem i odstawić na ok. 15 minut, aż zmięknie.
Na patelnię dołożyć kurczaka i dwie łyżki sosu sojowego. Całość wymieszać.
Smażyć przez ok. 10 minut.
Dodać paprykę i kukurydzę.
Po ok. 5 minutach dodać odcedzony makaron.
Całość dokładnie wymieszać. Smażyć jeszcze przez chwilę.
Danie posypać pokrojonym szczypiorkiem tuż przed podaniem.