Makaron ryżowy z warzywami

Prosty przepis na ekspresowy, wegański obiad.

Składniki:

  • 200 g grubszego makaronu ryżowego
  • garść fasolki szparagowej
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 średnia marchew
  • 1 mała czerwona cebula
  • 160 g wegańskiego odpowiednika mięsa (użyłam Chickened Out Chunks The Vegetarian Butcher)
  • olej do smażenia
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • szczypta suszonego imbiru
  • szczypta soli
  • garść świeżej kolendry

Z fasolki odkroić końcówki i ugotować do miękkości w osolonej wodzie.

Paprykę i obraną marchew pokroić w cienkie słupki.

Cebulę pokroić w piórka.

Na rozgrzanym na patelni oleju przesmażyć cebulę i wyciśnięte ząbki czosnku.

Na patelnię dodać gotowe wegańskie kawałki.

Doprawić sosem sojowym i imbirem.

Całość dokładnie wymieszać i smażyć przez kilka minut.

Dodać paprykę i marchew.

Patelnię przykryć pokrywką.

Zmniejszyć moc palnika i smażyć pod przykryciem, aż warzywa zmiękną, co jakiś czas mieszając.

Makaron zagotować w osolonej wodzie.

Na talerz wyłożyć makaron i przygotowane warzywa.

Posypać świeżymi liśćmi kolendry.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*