Prosty przepis na ekspresowy, wegański obiad.
Składniki:
- 200 g grubszego makaronu ryżowego
- garść fasolki szparagowej
- 1 mała czerwona papryka
- 1 średnia marchew
- 1 mała czerwona cebula
- 160 g wegańskiego odpowiednika mięsa (użyłam Chickened Out Chunks The Vegetarian Butcher)
- olej do smażenia
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki sosu sojowego
- szczypta suszonego imbiru
- szczypta soli
- garść świeżej kolendry
Z fasolki odkroić końcówki i ugotować do miękkości w osolonej wodzie.
Paprykę i obraną marchew pokroić w cienkie słupki.
Cebulę pokroić w piórka.
Na rozgrzanym na patelni oleju przesmażyć cebulę i wyciśnięte ząbki czosnku.
Na patelnię dodać gotowe wegańskie kawałki.
Doprawić sosem sojowym i imbirem.
Całość dokładnie wymieszać i smażyć przez kilka minut.
Dodać paprykę i marchew.
Patelnię przykryć pokrywką.
Zmniejszyć moc palnika i smażyć pod przykryciem, aż warzywa zmiękną, co jakiś czas mieszając.
Makaron zagotować w osolonej wodzie.
Na talerz wyłożyć makaron i przygotowane warzywa.
Posypać świeżymi liśćmi kolendry.