Łosoś zapiekany z pieczarkami i parmezanem

Łosoś zapiekany z parmezanem

Danie, które może niezbyt efektownie prezentuje się na zdjęciach, ale jest naprawdę wyśmienite. Wystarczy kilka składników, żeby przygotować bardzo sycący obiad z przepysznym łososiem w roli głównej. Smakuje nawet tym, którzy za rybami nie przepadają 😉 Najlepiej podawać z opiekanymi talarkami ziemniaczanymi.

Składniki:

  • 300 g fileta z łososia
  • 500 g pieczarek
  • 400 g śmietany 22%
  • 150 g parmezanu
  • sól
  • 2 łyżki oleju do smażenia

Dodatkowo: opiekane talarki z ziemniaków

Łososia oddzielić od skóry i obficie natrzeć solą. Pokroić w poprzek na mniejsze części. Pieczarki umyć i oderwać od nich nóżki (wykorzystamy tylko główki). Główki pokroić na dwie lub cztery części, w zależności od wielkości grzybów.

Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i usmażyć na niej łososia. Smażyć po kilka minut z każdej strony. Następnie na tej samej patelni rozgrzać drugą łyżkę oleju i podsmażyć na niej pieczarki, co jakiś czas mieszając. Ważne aby pieczarki były dobrze podsmażone przed zapiekaniem, bo inaczej puszczą wodę w trakcie pieczenia.

Parmezan utrzeć na tarce o drobnych oczkach i wymieszać ze śmietaną.

W żaroodpornym naczyniu ułożyć kawałki łososia oraz pieczarki. Całość zalać przygotowaną śmietaną. Zapiekać ok. 15 minut w temperaturze 200°C.

Łosoś zapiekany z parmezanem 2

Dodaj komentarz