Soczysty łosoś zapieczony w folii razem z cebulą i porem. Proponuję podawać z delikatnym sosem czosnkowym i kaparami. Danie dość dietetyczne. Podaję składniki na dwie porcje.
Składniki:
- ok. 300 g filetu z łososia
- 1/2 cytryny
- sól
- łyżeczka suszonego tymianku
- 1 mała cebula
- 1/2 białej części pora
- 2 łyżeczki kaparów
Sos czosnkowy:
- 4 łyżeczki jogurtu greckiego
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Z fileta z łososia odkroić skórę i pokroić go w poprzek na dwie części. Dokładnie natrzeć solą z obu stron i posypać suszonym tymiankiem.
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Pora przekroić wzdłuż na dwie części, a następnie pokroić w drobne plasterki. Wymieszać z cebulą.
Na dwóch kawałkach folii aluminiowej ułożyć po dwa plasterki cytryny. Kawałki łososia układać na cytrynie, a na nich położyć cebulę wymieszaną z porem.
Folię szczelnie zawinąć. Piec ok. 20 minut w temperaturze 200°C. W czasie kiedy ryba się piecze, przygotować sos. Jogurt wymieszać z wyciśniętym ząbkiem czosnku, solą, pieprzem i tymiankiem.
Upieczonego łososia wyłożyć na talerze, posypać kaparami i podawać z sosem czosnkowym.
Pyszne danie 🙂