Łosoś zapiekany w porze

Łosoś zapiekany w porach

Soczysty łosoś zapieczony w folii razem z cebulą i porem. Proponuję podawać z delikatnym sosem czosnkowym i kaparami. Danie dość dietetyczne. Podaję składniki na dwie porcje.

Składniki:

  • ok. 300 g filetu z łososia
  • 1/2 cytryny
  • sól
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 mała cebula
  • 1/2 białej części pora
  • 2 łyżeczki kaparów

Sos czosnkowy:

  • 4 łyżeczki jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Z fileta z łososia odkroić skórę i pokroić go w poprzek na dwie części. Dokładnie natrzeć solą z obu stron i posypać suszonym tymiankiem.

Cebulę pokroić w drobną kostkę. Pora przekroić wzdłuż na dwie części, a następnie pokroić w drobne plasterki. Wymieszać z cebulą.

Na dwóch kawałkach folii aluminiowej ułożyć po dwa plasterki cytryny. Kawałki łososia układać na cytrynie, a na nich położyć cebulę wymieszaną z porem.

Folię szczelnie zawinąć. Piec ok. 20 minut w temperaturze 200°C. W czasie kiedy ryba się piecze, przygotować sos. Jogurt wymieszać z wyciśniętym ząbkiem czosnku, solą, pieprzem i tymiankiem.

Upieczonego łososia wyłożyć na talerze, posypać kaparami i podawać z sosem czosnkowym.

Łosoś zapiekany w porach 2

1 komentarz

  1. Pyszne danie 🙂

Dodaj komentarz