Łosoś zapiekany w porze

Soczysty łosoś zapieczony w folii razem z cebulą i porem. Danie dość dietetyczne. Podaję składniki na dwie porcje.

Składniki:

  • ok. 300 g fileta z łososia
  • 4 plastry cytryny
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 mała cebula
  • 1 mały por (tylko biała część)
  • olej do smażenia
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżka masła

Łososia pokroić w poprzek na dwie części.

Cebulę pokroić w cienkie półplasterki.

Pora pokroić w cienkie plasterki.

Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć na nim cebulę i pora.

Pod koniec smażenia dodać masło i smażyć jeszcze przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.

Na dwóch kawałkach folii aluminiowej ułożyć po dwa plasterki cytryny.

Kawałki łososia ułożyć na cytrynie i posypać solą i pieprzem.

Na rybie położyć cebulę z porem.

Całość posypać posiekaną natką pietruszki.

Folię szczelnie zawinąć.

Piec ok. 20 minut w temperaturze 220°C.

2 komentarze

  1. Łosoś zapiekany w porze wygląda wyśmienicie. Czuję, że posmakowałoby mi to połączenie smaków. 🙂

  2. Pyszne danie 🙂

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.