Soczysty łosoś zapieczony w folii razem z cebulą i porem. Danie dość dietetyczne. Podaję składniki na dwie porcje.
Składniki:
- ok. 300 g fileta z łososia
- 4 plastry cytryny
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1 mała cebula
- 1 mały por (tylko biała część)
- olej do smażenia
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 łyżka masła
Łososia pokroić w poprzek na dwie części.
Cebulę pokroić w cienkie półplasterki.
Pora pokroić w cienkie plasterki.
Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć na nim cebulę i pora.
Pod koniec smażenia dodać masło i smażyć jeszcze przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.
Na dwóch kawałkach folii aluminiowej ułożyć po dwa plasterki cytryny.
Kawałki łososia ułożyć na cytrynie i posypać solą i pieprzem.
Na rybie położyć cebulę z porem.
Całość posypać posiekaną natką pietruszki.
Folię szczelnie zawinąć.
Piec ok. 20 minut w temperaturze 220°C.
Łosoś zapiekany w porze wygląda wyśmienicie. Czuję, że posmakowałoby mi to połączenie smaków. 🙂
Pyszne danie 🙂