Leniwe

Leniwe

Pyszne i dobrze wszystkim znane leniwe. Długo zastanawiałam się czy w ogóle zamieszczać przepis na leniwe na stronie, bo każdy zapewne ma już swój ulubiony i wypróbowany od lat. Jednak gdyby ktoś jeszcze nie opracował przepisu idealnego, to zapraszam do skorzystania z tego poniżej. Dla mnie leniwe muszą być dodatkowo polane masłem z bułką tartą i posypane cukrem.

Przepis na 3-4 porcje.

Składniki:

  • 0,5 kg twarogu półtłustego
  • ok. 1,5 szklanki mąki pszennej (+ do podsypywania przy wyrabianiu)
  • 1,5 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 1 cukier waniliowy (16 g) – można pominąć
  • szczypta soli (do wody na leniwe)
  • masło, bułka tarta, cukier (do polania i posypania) – ilość w zależności od upodobań

Leniwe 2

Twaróg przecisnąć przez praskę lub ugnieść dokładnie widelcem.

Wymieszać z mąką, jajkami, cukrem i cukrem waniliowym i wyrobić ciasto (jeśli bardzo się klei, dodać trochę mąki, jednak im mniej jej dodamy, tym leniwe będą delikatniejsze).

Ciasto podzielić na kilka części. Każdą z nich wyrobić w kształt wałka na stolnicy wysypanej mąką.

Odkrajać nożem kawałki (w poprzek wałka, pod skosem).

W garnku zagotować wodę ze szczyptą soli.

Leniwe wrzucać partiami na wrzątek i gotować chwilę od wypłynięcia.

Masło rozpuścić na patelni, wsypać bułkę tartą i zamieszać.

Leniwe polać masłem i posypać cukrem.

2 komentarze

  1. Uwielbiam leniwe, ale tylko z samym masełkiem, do bułki jakoś nie mogę się przekonać 🙂

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.