Leczo

Leczo 2

Przepis podstawowy na leczo. Bardzo sycące danie z dodatkiem świeżej i suszonej papryki.

Składniki:

  • 3 duże papryki (czerwona, żółta i zielona)
  • 700 g passaty pomidorowej
  • 2 średnie cebule
  • 150 g kiełbasy (użyłam drobiowej)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki słodkiej, suszonej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta ostrej, suszonej papryki
  • olej do smażenia

Cebule pokroić w drobną kostkę.

Papryki pokroić w dość grubą kostkę.

Kiełbasę pokroić w cienkie plastry.

Na rozgrzanym na patelni oleju zeszklić cebulę. Dodać wyciśnięty czosnek, suszoną paprykę (słodką i ostrą) oraz kiełbasę i smażyć jeszcze przez chwilę, co jakiś czas mieszając.

Dodać pokrojone papryki. Zmniejszyć ogień i smażyć przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając.

Zawartość patelni przełożyć do dużego garnka. Dodać passatę.

Doprawić solą i pieprzem.

Leczo gotować ok. 30-40 minut na małym ogniu, pod przykryciem, aż papryki zmiękną.

Podawać z kromką ulubionego pieczywa.

Leczo

Jeden komentarz

  1. Bardzo lubię leczo, a takie jak Twoje mogłabym jeść bardzo często 🙂 Pysznie wygląda 🙂

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.