Przepis podstawowy na leczo. Bardzo sycące danie z dodatkiem świeżej i suszonej papryki.
Składniki:
- 3 duże papryki (czerwona, żółta i zielona)
- 700 g passaty pomidorowej
- 2 średnie cebule
- 150 g kiełbasy (użyłam drobiowej)
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki słodkiej, suszonej papryki
- sól i pieprz do smaku
- szczypta ostrej, suszonej papryki
- olej do smażenia
Cebule pokroić w drobną kostkę.
Papryki pokroić w dość grubą kostkę.
Kiełbasę pokroić w cienkie plastry.
Na rozgrzanym na patelni oleju zeszklić cebulę. Dodać wyciśnięty czosnek, suszoną paprykę (słodką i ostrą) oraz kiełbasę i smażyć jeszcze przez chwilę, co jakiś czas mieszając.
Dodać pokrojone papryki. Zmniejszyć ogień i smażyć przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając.
Zawartość patelni przełożyć do dużego garnka. Dodać passatę.
Doprawić solą i pieprzem.
Leczo gotować ok. 30-40 minut na małym ogniu, pod przykryciem, aż papryki zmiękną.
Podawać z kromką ulubionego pieczywa.
Bardzo lubię leczo, a takie jak Twoje mogłabym jeść bardzo często 🙂 Pysznie wygląda 🙂