Lebkuchen (niemieckie pierniczki)

lebkuchen

Co roku robiłam te same pierniczki (przepis możecie znaleźć tutaj) i w końcu postanowiłam, że  pora na odmianę 🙂 Lebkuchen to bardzo aromatyczne, miękkie pierniki z dodatkiem mielonych migdałów i kandyzowanej skórki pomarańczowej. Bardzo chwalone na innych blogach kulinarnych i teraz już wiem dlaczego 🙂 Z podanej porcji wychodzi 25 średniej wielkości pierników.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 85 g zmielonych migdałów
  • 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 ml miodu
  • 85 g masła
  • pół szklanki skórki kandyzowanej pomarańczowej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

W garnku podgrzać masło i miód.

Mieszać co jakiś czas i doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia masła. Zdjąć z palnika i lekko przestudzić.

Masło z miodem wymieszać mikserem z suchymi składnikami (mąką, zmielonymi migdałami, przyprawą korzenną, cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą) i sokiem z cytryny w dużej misce. Do mielenia migdałów użyłam młynka do kawy.

Skórkę kandyzowaną posiekać jak najdrobniej i dodać do masy.

Całość wymieszać dokładnie łyżką. Ciasto jest dość lepiące.

Odstawić pod przykryciem na ok. pół godziny. W tym czasie powinno zgęstnieć.

lebkuchen-2

Z ciasta wyrabiać ręką kulki wielkości orzecha włoskiego. Przy wyrabianiu moczyć ręce w zimnej wodzie (wtedy ciasto się nie klei).

Kulki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko rozpłaszczać ręką.

Z podanego przepisu wyszło mi 25 średniej wielkości pierników.

Pierniki należy układać w pewnej odległości od siebie, bo rosną w czasie pieczenia.

Piec w temperaturze 180ºC przez 15 minut (w przypadku cieńszych pierników wystarczy ok. 13 minut).

Odstawić do ostudzenia.

Pierniki na początku są miękkie i delikatne, ale po chwili twardnieją. Miękną ponownie po polukrowaniu.

Lukier:

  • 2 szklanki cukru pudru
  • kilka łyżek zimnej wody

Cukier puder wsypać do miski.

Dolewać po łyżce wody i rozcierać dokładnie łyżką, aż do uzyskania odpowiedniej (dość gęstej) konsystencji.

Ostudzone pierniki maczać w gotowym lukrze i zostawić do ocieknięcia.

Polukrowane pierniki układać w szczelnych pojemnikach. Wymagają leżakowania, więc najlepiej upiec je co najmniej kilkanaście dni przed Świętami.

lebkuchen-3

Źródło: http://www.mojewypieki.com/

10 komentarzy

  1. czy pierniczki można od razu konsumować? czy już na drugi dzień będą smaczne?

    • Jeśli mają być konsumowane od razu, to najlepiej polukrować je po upieczeniu jak tylko wystygną. Można wtedy jeść następnego dnia, ale według mnie najlepsze są chociaż po kilku dniach leżakowania w zamkniętym pojemniku 🙂

  2. Super pierniczki ! Łatwy i szybki przepis. Polecam

  3. Patrycja Trzciałkowska

    Czy one są twarde nawet po leżakowaniu? Czy będą ciągle miękkie?

  4. Robiłam pierniczki z Pani przepisu . Wyszły smaczne, a po kilku dniach jeszcze lepsze. Polecam gorąco ten przepis na pierniczki.

  5. Wczoraj zrobiłam pierniczki z mojego przepisu, ale ten Twój też mi się podoba. Zrobię jutro 🙂 Ciepło pozdrawiam 🙂

    • Naprawdę warto 🙂 Jestem fanką pierników i od lat piekłam z jednego, wypróbowanego przepisu, ale ten nowy, zamieszczony powyżej okazał się strzałem w dziesiątkę. Również pozdrawiam 🙂

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.