Bardzo aromatyczna pierś kurczaka w zalewie z suszonych pomidorów.
Składniki:
- 400 g mięsa z piersi kurczaka
- ok. 15 kawałków suszonych pomidorów z zalewy
- ok. 1/2 szklanki zalewy z suszonych pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- 20 g drobno startego parmezanu
- skórka otarta z 1 limonki
- 1/3 łyżeczki suszonego imbiru
- 1 średnia cebula
- 2 łyżeczki musztardy dijon
- szczypta pieprzu
Mięso z piersi kurczaka oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia.
Pomidory pokroić na połówki. Cebulę obrać, przekroić na pół, a następnie pokroić w cienkie plastry.
Zalewę z pomidorów wymieszać z pieprzem, wyciśniętym czosnkiem, imbirem i utartą skórką z limonki.
Do mięsa dodać pomidory, cebulę, starty parmezan oraz zalewę. Całość dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na ok. godzinę. Po wyjęciu z lodówki posypać startym parmezanem i wymieszać.
Piec ok. 30 minut w temperaturze 180°C.
Takie dania uwielbiam 🙂 Pyszne połączenie smaków 🙂