Pierś kurczaka z salsą pomidorową i mozzarellą. Posypana świeżą bazylią. Kolejne łatwe do wykonania danie obiadowe. Najbardziej pracochłonna jest sama salsa.
Składniki:
- 500 g mięsa z piersi kurczaka
- 3 łyżeczki oregano
- szczypta soli i pieprzu do posypania kurczaka
- 1 kula mozzarelli
- kilka listków bazylii
- 2 łyżki oliwy
Salsa:
Wszystkie składniki salsy dokładnie zmiksować w malakserze. Kurczaka oczyścić, pokroić na mniejsze części (każdą pierś na 3 kawałki). Doprawić solą, pieprzem i oregano.
Mozzarellę pokroić na małe kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę. Kurczaka usmażyć z jednej strony, następnie przekręcić, polać salsą i posypać kawałkami mozzarelli. Smażyć pod przykryciem jeszcze kilka minut. Posypać pokrojonymi listkami świeżej bazylii. Podawać z ziemniakami lub ryżem i ulubioną surówką.