Kurczak z salsą i mozzarellą

kurczak-z-salsa-3

Pierś kurczaka z salsą pomidorową i mozzarellą. Posypana świeżą bazylią. Kolejne łatwe do wykonania danie obiadowe. Najbardziej pracochłonna jest sama salsa.

Składniki:

  • 500 g mięsa z piersi kurczaka
  • 3 łyżeczki oregano
  • szczypta soli i pieprzu do posypania kurczaka
  • 1 kula mozzarelli
  • kilka listków bazylii
  • 2 łyżki oliwy

Salsa:

  • 2 małe pomidory
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli
  • ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego

Wszystkie składniki salsy dokładnie zmiksować w malakserze. Kurczaka oczyścić, pokroić na mniejsze części (każdą pierś na 3 kawałki). Doprawić solą, pieprzem i oregano.

Mozzarellę pokroić na małe kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę. Kurczaka usmażyć z jednej strony, następnie przekręcić, polać salsą i posypać kawałkami mozzarelli. Smażyć pod przykryciem jeszcze kilka minut. Posypać pokrojonymi listkami świeżej bazylii. Podawać z ziemniakami lub ryżem i ulubioną surówką.

kurczak-z-salsa1

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.