Kurczak zapiekany z fetą i szpinakiem

IMGP9027

Kieszonki z piersi kurczaka nadziewane szpinakiem i serem feta. Dobrze smakują z opiekanymi ziemniakami, które można upiec w formie razem z kurczakiem. Trzeba tylko pamiętać, że pieką się one dłużej niż kurczak, dlatego należy je wstawić do piekarnika około pół godziny wcześniej.

Składniki:

  • mięso z piersi kurczaka (ok. 400 g)
  • 150 g mrożonego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g sera feta
  • 1 mała cebula
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • szczypta soli
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki

Szpinak rozmrozić i odlać nadmiar wody. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę.  Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć cebulę. Dodać szpinak. Doprawić solą, pieprzem i wyciśniętym czosnkiem. Dodać pokrojoną fetę i smażyć na małym ogniu aż do jej rozpuszczenia.

Kurczaka oczyścić i naciąć wzdłuż włókien formując kieszonki. Jeśli piersi są bardzo duże można przekroić je na dwie mniejsze części. Do środka kieszonki włożyć farsz ze szpinaku. Nacięcie zamknąć wykałaczkami.

Kurczaka posypać granulowanym czosnkiem, papryką i solą. Nagrzać piekarnik do 200°C. Włożyć kurczaka do formy posmarowanej masłem. Na wierzch mięsa również położyć kawałek masła. Piec około 20 minut. Po tym czasie przekręcić na drugą stronę i piec jeszcze 15 minut.

Dodaj komentarz