Kurczak zapiekany z fetą i szpinakiem

Kieszonki z piersi kurczaka nadziewane szpinakiem i serem feta. Dobrze smakują z opiekanymi ziemniakami, które można upiec w formie razem z kurczakiem. Trzeba tylko pamiętać, że pieką się one dłużej niż kurczak, dlatego należy je wstawić do piekarnika około pół godziny wcześniej.

Składniki:

  • 400 g mięsa z piersi kurczaka
  • 150 g mrożonego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g sera feta
  • 1 mała cebula
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • szczypta soli
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki

Szpinak rozmrozić i odlać nadmiar wody.

Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. 

Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć cebulę.

Dodać szpinak.

Doprawić solą, pieprzem i wyciśniętym czosnkiem.

Dodać pokrojoną fetę i smażyć na małym ogniu, aż do jej rozpuszczenia.

Kurczaka oczyścić i naciąć wzdłuż włókien formując kieszonki.

Mięso rozłożyć i lekko rozbić tłuczkiem.

Jeśli piersi są bardzo duże, można przekroić je na dwie mniejsze części.

Do środka kieszonki włożyć farsz ze szpinaku.

Nacięcie zamknąć wykałaczkami.

Kurczaka posypać granulowanym czosnkiem, papryką i solą.

Nagrzać piekarnik do 200°C.

Włożyć kurczaka do formy posmarowanej masłem.

Na wierzchu mięsa również położyć kawałki masła.

Piec około 20 minut.

Po tym czasie przekręcić na drugą stronę i piec przez kolejne 15 minut.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.