Kieszonki z piersi kurczaka nadziewane szpinakiem i serem feta. Dobrze smakują z opiekanymi ziemniakami, które można upiec w formie razem z kurczakiem. Trzeba tylko pamiętać, że pieką się one dłużej niż kurczak, dlatego należy je wstawić do piekarnika około pół godziny wcześniej.
Składniki:
- 400 g mięsa z piersi kurczaka
- 150 g mrożonego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 100 g sera feta
- 1 mała cebula
- olej do smażenia
- 2 łyżki masła
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
- szczypta soli
- 3 łyżeczki słodkiej papryki
Szpinak rozmrozić i odlać nadmiar wody.
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę.
Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć cebulę.
Dodać szpinak.
Doprawić solą, pieprzem i wyciśniętym czosnkiem.
Dodać pokrojoną fetę i smażyć na małym ogniu, aż do jej rozpuszczenia.
Kurczaka oczyścić i naciąć wzdłuż włókien formując kieszonki.
Mięso rozłożyć i lekko rozbić tłuczkiem.
Jeśli piersi są bardzo duże, można przekroić je na dwie mniejsze części.
Do środka kieszonki włożyć farsz ze szpinaku.
Nacięcie zamknąć wykałaczkami.
Kurczaka posypać granulowanym czosnkiem, papryką i solą.
Nagrzać piekarnik do 200°C.
Włożyć kurczaka do formy posmarowanej masłem.
Na wierzchu mięsa również położyć kawałki masła.
Piec około 20 minut.
Po tym czasie przekręcić na drugą stronę i piec przez kolejne 15 minut.