Kurczak i brokuły gotowane w mleku kokosowym z dodatkiem imbiru, limonki i kminu rzymskiego. Jeśli lubicie ostre dania, dodajcie nieco więcej chilli.
Składniki:
- 300 g mięsa z piersi kurczaka
- 500 g brokułów
- 400 ml mleka kokosowego
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżeczka suszonego imbiru
- 1 łyżeczka suszonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
- szczypta suszonego chilli
- sok z 1/2 limonki
- 100 g ryżu + sól do ugotowania
Kurczaka pokroić w kostkę. Posypać 1/2 łyżeczki soli i szczyptą pieprzu i usmażyć na rozgrzanym na dużej patelni oleju kokosowym.
Brokuły podzielić na mniejsze różyczki i odciąć łodyżki.
Mleko podgrzać przez chwilę z 1/2 łyżeczki soli, imbirem, sokiem z limonki, kminem rzymskim i chilli.
Na patelnię z kurczakiem dodać różyczki brokułów. Całość zalać przygotowanym mlekiem kokosowym. Gotować pod przykryciem przez ok. pół godziny (aż brokuły zmiękną).
Kurczaka podawać z ugotowanym w osolonej wodzie ryżem.
Bardzo apetycznie wygląda 🙂
Uwielbiam kurczaka w mleku kokosowym, w każdej wersji. Takiej jeszcze nie próbowałam. Ciekawy przepis.
Wygląda przepięknie! Jestem ciekawa jak smakuje to cudo. <3
https://julias-cooking.com/