Kurczak z bakłażanem w sosie pomidorowym

Kurczak z bakłażanem 2

Pierś kurczaka zapiekana z  sosem pomidorowym i plastrami bakłażana. Całość posypana startym parmezanem. Danie dość szybkie do wykonania. Można podawać np. z opiekanymi ziemniakami.

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 500 g przecieru pomidorowego w kartoniku
  • mały bakłażan
  • 2 łyżeczki oregano
  • sól – ok. 2 łyżeczek do obtoczenia kurczaka + do smaku do sosu pomidorowego
  • 2 łyżeczki czerwonej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • kilka liści bazylii do posypania
  • 1/2 szklanki utartego parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy

Pierś z kurczaka oczyścić i umyć. Pokroić wzdłuż na mniejsze kawałki. Obtoczyć w soli i papryce. Obsmażyć z obu stron na 1 łyżce rozgrzanej na patelni oliwy.

Przecier pomidorowy wymieszać w garnku z pieprzem, solą, wyciśniętym czosnkiem, łyżką oliwy oraz oregano. Gotować na małym palniku około 15-20 minut. W razie potrzeby doprawić solą i oregano.

Piekarnik rozgrzać do 190°C. W żaroodpornym naczyniu ułożyć sos pomidorowy, następnie kurczaka oraz pokrojonego w plastry bakłażana. Całość posypać startym parmezanem. Piec około 15 minut (aż ser się stopi a bakłażan lekko zarumieni).

Podawać posypane posiekaną bazylią.

Kurczak z bakłażanem

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.