Kurczak w ziołach z domowego papirusu

Kurczak w papirusie

Pierś z kurczaka smażona na patelni w papierze do pieczenia. Przygotowana w ten sposób jest bardziej soczysta niż smażona tradycyjnie. Do oleju można dodać ulubione suszone przyprawy i świeże zioła.

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka (ok. 400 g)
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka suszonej papryki
  • 1 łyżka suszonego czosnku
  • kilka liści świeżej bazylii
  • kilka liści świeżej natki pietruszki
  • kilka liści świeżego oregano
  • 1 łyżka suszonego estragonu
  • 1 łyżka soli

Dodatkowo: papier do pieczenia

Piersi z kurczaka oczyścić, podzielić na dwie oddzielne piersi, a następnie każdą w poprzek na cieńsze kawałki. Każdy kawałek natrzeć solą. Olej wymieszać z  suszonymi przyprawami.

Kurczak w papirusie 2

Na kawałku papieru do pieczenia rozsmarować pędzelkiem przygotowany olej (powinien pokrywać kawałek, który po złożeniu papiery umożliwi przykrycie mięsa z obu stron) a następnie posypać posiekanymi świeżymi ziołami. Każdy kawałek mięsa ułożyć na tak przygotowanym papierze. Papier złożyć i zawinąć na rogach. Kurczaka smażyć w papierze na dobrze rozgrzanej patelni po kilka minut z obu stron. Podawać z gotowanymi warzywami, ziemniakami lub ryżem.

Kurczak w papirusie 3

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.