Pierś z kurczaka smażona na patelni w papierze do pieczenia. Przygotowana w ten sposób jest bardziej soczysta niż smażona tradycyjnie. Do oleju można dodać ulubione suszone przyprawy i świeże zioła.
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka (ok. 400 g)
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżka suszonej papryki
- 1 łyżka suszonego czosnku
- kilka liści świeżej bazylii
- kilka liści świeżej natki pietruszki
- kilka liści świeżego oregano
- 1 łyżka suszonego estragonu
- 1 łyżka soli
Dodatkowo: papier do pieczenia
Piersi z kurczaka oczyścić, podzielić na dwie oddzielne piersi, a następnie każdą w poprzek na cieńsze kawałki. Każdy kawałek natrzeć solą. Olej wymieszać z suszonymi przyprawami.
Na kawałku papieru do pieczenia rozsmarować pędzelkiem przygotowany olej (powinien pokrywać kawałek, który po złożeniu papiery umożliwi przykrycie mięsa z obu stron) a następnie posypać posiekanymi świeżymi ziołami. Każdy kawałek mięsa ułożyć na tak przygotowanym papierze. Papier złożyć i zawinąć na rogach. Kurczaka smażyć w papierze na dobrze rozgrzanej patelni po kilka minut z obu stron. Podawać z gotowanymi warzywami, ziemniakami lub ryżem.