Kurczak w sosie teriyaki

Kurczak w sosie teriyaki

Pierś kurczaka duszona w aromatycznym sosie teriyaki oraz posypana sezamem. Polecam podawać z ryżem lub makaronem ryżowym.

Składniki:

  • 500 g mięsa z piersi kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 5 łyżek jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
  • ziarna sezamu do posypania

Kurczaka umyć i oczyścić. Pokroić na nieco mniejsze kawałki.

Na patelnię wylać olej, sos sojowy, sos z limonki oraz miód. Dodać wyciśnięty czosnek i starty imbir. Całość zamieszać i zagotować.

Na gotujący się sos położyć kawałki kurczaka. Przykryć pokrywką i dusić na średnim ogniu przez ok. 10 minut. Przełożyć na drugą stronę i dusić kolejne 10 minut.

Gotowego kurczaka posypać ziarnami sezamu. Podawać z ryżem lub makaronem ryżowym.

Kurczak w sosie teriyaki 2

Źródło: kwestiasmaku.com (przepis lekko zmodyfikowany)

Jeden komentarz

  1. Pysznie wygląda ten kurczaczek 🙂

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.