Kurczak w sezamie z glazurowaną marchewką

Kurczak z sezamem

Chrupiąca pierś z kurczaka podawana z glazurowaną, młodą marchewką. Marchewka ma charakterystyczny smak dzięki dodatkowi estragonu (jeśli ktoś nie lubi, można pominąć). Przepis dla 3-4 osób. Pomysł na dość szybki obiad.

Składniki:

  • 500 g mięsa z piersi kurczaka
  • 1 szklanka sezamu
  • 2 łyżki mąki
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej, suszonej papryki
  • olej do smażenia

Marchewka:

  • 450 g młodej marchewki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki suszonego estragonu
  • 1 łyżeczka soli

Pierś z kurczaka oczyścić i umyć. Pokroić wzdłuż włókien na mniejsze kawałki i rozbić tłuczkiem do mięsa na grubość ok. 0,5 cm. Jajka wymieszać widelcem w głębokim talerzu razem z solą, pieprzem i papryką. W drugim talerzu wymieszać mąkę z sezamem. Kurczaka obtoczyć najpierw w jajku, a następnie w sezamie.

Smażyć z obu stron na rozgrzanym na patelni oleju.

Marchewkę gotować ok. 5 minut w osolonej wodzie. Małą marchewkę gotować w całości, większą – pokroić na mniejsze kawałki (ja użyłam młodej, mrożonej marchewki). Po ugotowaniu, marchew odcedzić. Na patelni rozpuścić masło. Dodać do niego cukier i wymieszać. Smażyć na średnim ogniu aż do lekkiego zbrązowienia. Na koniec dodać estragon i zamieszać. Następnie na patelnię wrzucić marchewki i dokładnie obtoczyć je w maśle.

Na talerzu wyłożyć sałatę, a na niej kurczaka. Obok ułożyć marchewki. Można podawać np. z opiekanymi ziemniakami.

Kurczak z sezamem 2

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.