Chrupiąca pierś z kurczaka podawana z glazurowaną, młodą marchewką. Marchewka ma charakterystyczny smak dzięki dodatkowi estragonu (jeśli ktoś nie lubi, można pominąć). Przepis dla 3-4 osób. Pomysł na dość szybki obiad.
Składniki:
- 500 g mięsa z piersi kurczaka
- 1 szklanka sezamu
- 2 łyżki mąki
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej, suszonej papryki
- olej do smażenia
Marchewka:
Pierś z kurczaka oczyścić i umyć. Pokroić wzdłuż włókien na mniejsze kawałki i rozbić tłuczkiem do mięsa na grubość ok. 0,5 cm. Jajka wymieszać widelcem w głębokim talerzu razem z solą, pieprzem i papryką. W drugim talerzu wymieszać mąkę z sezamem. Kurczaka obtoczyć najpierw w jajku, a następnie w sezamie.
Smażyć z obu stron na rozgrzanym na patelni oleju.
Marchewkę gotować ok. 5 minut w osolonej wodzie. Małą marchewkę gotować w całości, większą – pokroić na mniejsze kawałki (ja użyłam młodej, mrożonej marchewki). Po ugotowaniu, marchew odcedzić. Na patelni rozpuścić masło. Dodać do niego cukier i wymieszać. Smażyć na średnim ogniu aż do lekkiego zbrązowienia. Na koniec dodać estragon i zamieszać. Następnie na patelnię wrzucić marchewki i dokładnie obtoczyć je w maśle.
Na talerzu wyłożyć sałatę, a na niej kurczaka. Obok ułożyć marchewki. Można podawać np. z opiekanymi ziemniakami.