Kurczak w płatkach kukurydzianych z surówką coleslaw

kfc

Soczysta pierś z kurczaka w cieście naleśnikowym i płatkach kukurydzianych. W smaku przypomina kurczaka z KFC. Najlepiej podawać z surówką coleslaw i frytkami. Surówkę przygotować wcześniej i wstawić do lodówki.

Składniki:

  • pierś z kurczaka + 2 łyżeczki soli
  • ok. 100 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 200 ml mleka
  • szczypta soli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 2 szklanki płatków kukurydzianych
  • 3/4 szklanki bułki tartej

Kurczaka oczyścić i pokroić na mniejsze części.

Gotować około 20 minut w wodzie z dodatkiem 2 łyżeczek soli.

Z mleka, jajka i mąki przygotować gęste ciasto naleśnikowe. W razie potrzeby dodać trochę mąki.

Wymieszać z papryką (ostrą i łagodną), solą, pieprzem oraz czosnkiem.

Płatki kukurydziane rozgnieść i wymieszać z bułką tartą.

Ugotowanego kurczaka obtaczać w cieście naleśnikowym, a następnie płatkach z bułką tartą.

Smażyć we frytkownicy lub na rozgrzanym tłuszczu na patelni (chwilę z każdej strony do zarumienienia panierki).

Podawać z surówką coleslaw (przepis poniżej) i frytkami.

Surówka coleslaw:

  • 1/2 główki białej kapusty
  • 2 marchewki
  • 2 małe cebule
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1,5 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Kapustę i cebulę dokładnie posiekać.

Obrane marchewki zetrzeć na tarce.

Wszystko dokładnie wymieszać.

Cukier puder zmieszać z majonezem, musztardą, octem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Surówkę polać przygotowanym sosem, wymieszać i odstawić do lodówki.

1 komentarz

  1. Pingback: Surówka coleslaw | Bullio

Dodaj komentarz