Kurczak pieczony na płasko

Wolę piec kurczaka w takiej postaci, bo dużo łatwiej się go później kroi. Możecie tak przygotować dowolnie przyprawionego kurczaka. W przepisie poniżej bardziej chodzi mi o opisanie samej techniki.

Składniki:

  • 1 kurczak ok. 1,5 kg
  • 2 łyżki masła
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka, majeranek

Kurczaka położyć na desce do krojenia kręgosłupem do góry.

Przy pomocy ostrego nożna wykroić kręgosłup od szyi aż do kupra (szyja wyznaczy linię dwóch cięć).

Kurczaka posypać ze wszystkich stron przyprawami.

Położyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia piersiami do góry. Lekko rozpłaszczyć ręką.

Piec przez ok. 1,5 godziny w temp. 180°C (piekłam z termoobiegiem).

Na ostatnie 10 minut przed końcem pieczenia posmarować masłem (ułożyć małe kawałki masła na wierzchu kurczaka, tak aby się rozpuściły i spłynęły po całości).

Po wyjęciu odstawić na kilka minut i dopiero pokroić.

4 komentarze

  1. Rewelacyjnie chrupiący. Tak jeszcze nie piekłam kurczaka

  2. Również preferuję pieczenie na płasko ze względu na łatwość krojenia. Ten przepis jest naprawdę pomocny, szczególnie dla początkujących kucharzy.

    • Dziękuję za komentarz 🙂 Dla mnie to było super odkrycie, więc mam nadzieję, że tym, którym jeszcze nie znają takiej metody, przepis się przyda.

Skomentuj Julia Anuluj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.