Rewelacyjne, proste połączenie – kurczak, mozzarella, pomidor i bazylia.
Składniki na 2 porcje:
- 300 g mięsa z piersi kurczaka
- 150 g mozzarelli
- 1 średni pomidor
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżeczki suszonego oregano
- sól
- garść liści bazylii
- 3 łyżki oleju
- sos balsamiczny (przepis tutaj)
Kurczaka oczyścić. Jeśli piersi są grube, przeciąć na cieńsze plastry.
Natrzeć wyciśniętym czosnkiem, posypać oregano, solą i zalać olejem. Odstawić na ok. pół godziny.
Pomidora i mozzarellę pokroić w plastry.
Kurczaka usmażyć z jednej strony na rozgrzanej patelni.
Przekręcić na drugą stronę. Na mięsie ułożyć plastry mozzarelli i pomidora.
Całość przykryć pokrywką i smażyć jeszcze przez ok. 7 minut.
Zdjąć z patelni, posypać posiekanymi liśćmi bazylii i polać sosem balsamicznym.