Kruche ciasto z makiem i wiśniami

Ciasto z makiem

Delikatne kruche ciasto z masą makową i dodatkiem wiśni. Polecam na bożonarodzeniowy stół zamiast tradycyjnego makowca. 

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • 270 g zimnego masła
  • 150 g cukru

Do miski wsypać mąkę i cukier. Dodać pokrojone na drobne kawałki masło oraz jajka. Ze składników wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę do lodówki.

Masa makowa (można użyć również gotowej masy makowej):

  • 500 g maku
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1/4 szklanki cukru
  • 60 dag masła
  • 3 białka
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 1,5 łyżeczki esencji migdałowej
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich

Dodatkowo:

  • masło i bułka tarta (do przygotowania formy)
  • cukier puder (do posypania)
  • kilkanaście wiśni z frużeliny lub z konfitury wiśniowej

Mak zalać wrzącą wodą. Wylać na sitko i zostawić do ostygnięcia. Następnie zemleć dwukrotnie w maszynce z drobnym sitkiem. Masło rozpuścić. Dodać do niego zmielony mak i mieszając ogrzewać kilka minut. Ubić pianę z białek i otrzeć skórkę z pomarańczy. Do maku dodać miód, cukier i skórkę pomarańczową. Na koniec dodać pianę z białek, rodzynki, posiekane orzechy oraz esencję migdałową i delikatnie wymieszać.

Ciasto po wyjęciu z lodówki podzielić na dwie części (większą na spód ciasta, mniejszą do starcia na wierzch). Okrągłą formę do ciasta wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Rozwałkować większą część ciasta i wyłożyć nim dno formy. Ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Podpiec przez 25 minut.

Podpieczony spód wyjąć z piekarnika. Wyłożyć na niego masę makową a następnie wiśnie. Posypać startą na tarce drugą częścią ciasta. Całość piec 60 minut w temperaturze 180°C. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Ciasto z makiem 2

Dodaj komentarz