Kotleciki z ugotowanych ziemniaków, groszku konserwowego i jajek. Najlepiej podawać z ulubioną surówką. Ostatnio coraz częściej smażę bezmięsne kotlety. Chyba ze względu na to że są łatwe do wykonania i jest tak wiele różnych możliwości 🙂
Składniki:
- 400 g ziemniaków
- 1/2 szklanki groszku konserwowego
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól
- pieprz
- bułka tarta do obtoczenia kotletów
- olej do smażenia
Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odlać wodę, a ziemniaki ugnieść przy pomocy ubijaka do ziemniaków.
Dwa jajka ugotować na twardo. Pokroić w drobną kostkę.
Ugniecione ziemniaki wymieszać z ugotowanymi jajkami, mąką ziemniaczaną, surowym jajkiem, solą i pieprzem (dodać dość dużo pieprzu). Na koniec dodać groszek konserwowy i delikatnie wymieszać (tak żeby nie ugnieść groszku). Z masy formować ręką kotlety (uzyskałam 6 średniej wielkości kotletów) i obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć z dwóch stron na dobrze rozgrzanym na patelni oleju.